7.1.2012

Rick Riordan: Son of Neptune

"The thing about plummeting downhill at fifty miles an hour on a snack platter - if you realize it's a bad idea when you're halfway down, it's too late".

Rick Riordanin Son of Neptune on The heroes of Olympus (Olympuksen sankarit) sarjan toinen osa. (1. Osa: Lost hero/eksynyt sankari).

Percy on menettänyt muistinsa: hän muistaa vain oman nimensä, tyttöystävänsä nimen ja hän tietää isänsä olevan jumala. Percy päätyy ongelmien kautta Camp Jupiter-nimiselle leirille, jossa hän tapaa useita itsensä kaltaisia puolijumalia, joiden toinen vanhempi on roomalaisen mytologian jumala, toinen taas ihminen. Hän tapaa Frank Zhangin ja Hazel Levensquen, joiden kanssa hän ystävystyy, ja lähtee suorittamaan alusta lähtien tuhoon tuomittua tehtävää, törmäten erilaisiin vaaroihin ja pelastuen useasti täpärästi. Kirja tarjoaa jännitystä loppuun asti, vaikka saattaa jättää pienen raivostuksen maun suuhun.

Son of Neptune on takuuvarmaa Riordania: täynnä vaarallisia tilanteita, hyöstettynä huumorilla. Kirja on helppo lukea myös englanniksi, jos ei jaksa odottaa suomennosta. Kirjan lukemista tosin hankaloittaa sen olevan Heroes of Olympus - sarjan toinen osa, mutta kirjan olevan jo seitsemäs Percy Jacksonista ja hänen maailmastaan kertova kirja. Jos lukee Eksynyt Sankari - kirjan, pärjää suhteellisen hyvin, itse en aiemmista Percy Jackson-kirjoista muistanut juuri mitään, mutta pienet yksityiskohdat ja viittaukset aiempiin tapahtumiin ovat raivostuttavan vaikeita ymmärtää ilman aiempien kirjojen melko tuoretta lukukokemusta. Toisaalta, lukemista helpottaa myös Percyn muistinmenetys, sillä asiat selitetään sen vuoksi melko tarkasti, ja viittauksia menneeseen tulee enemmän vasta kirjan lopussa, tosin ensimmäinen suurempi viittaus tulee ensimmäisten viiden luvun aikana.

Riordanin kaikki tuotokset yhdistävät nykyaikaa ja entisaikojen mytologiaa upeasti. Percy Jackson - kirjat yhdistävät nykyajan kreikkalaiseen mytologiaan, Olympuksen Sankarit - sarja yhdistää kreikkalaista ja roomalaista mytologiaa nykyaikaan, ja lisäksi Riordanin Kanen aikakirjat - sarja yhdistää egyptiläisen mytologian nykyaikaan kiehtovalla tavalla. Riordanin teokset ovat lukemisen arvoisia. Myöhemmin tulossa esittelyt ainakin Percy Jackson-sarjasta, kunhan saan ne haettua kirjastosta.

Ensimmäinen arvostelu on pitkähkö, mutta loput ovat varmaan vähemmän analyyttisiä, tämän analyyttisyys johtuu siitä, että valitsin ko. kirjan englannintunnilla tehtävään kirja-arvosteluun.
- 'n

Ei kommentteja: