26.6.2012

Clare, Cassandra: Luukaupunki

Luukaupunki on Cassandra Claren 'The mortal instruments' (suom. varjojen kaupungit)-sarjan ensimmäinen osa. Kirja alkaa nykyisille nuorille suunnatuille kirjoille (low-fantasya tässä tapauksessa) tyypillisellä 'tyttö tapaa tuntemattoman, ylempalttisen hyvännäköisen pojan, joka vetää tytön mukaansa vaaralliseen maailmaan'-asetelmalla. Kirjassa on onneksi jo alusta asti muitakin hahmoja, jotka ovat juonen kannalta -enemmän tai vähemmän- tärkeitä, eikä pyöri ainoastaan päähenkilöiden, Claryn ja Jacen, ympärillä (vaikka aika tehokkaasti pyöriikin..).

Clary näkee clubilla kolmen nuoren tekemän veriteon, mutta tajuaa, ettei kukaan muu klubilla olleista edes nähnyt kyseisiä nuoria. Kolmikko paljastuu pian varjometsästäjiksi, Nefileiksi, joissa virtaa enkeleiden verta. Varjometsästäjien tehtävä on yksinkertainen: tuhota demoneita ja pitää alamaailma -ihmissudet, vampyyrit, haltiat..- aisoissa ja kiltisti. Kun Claryn äiti katoaa, hän lyöttäytyy yhteen varjometsästäjäkolmikon, Jacen ja sisarusten Alecin ja Isabellen, kanssa päämääränään selvittää, mitä hänen äidilleen tapahtui, ja miksi hän näkee Varjometsästäjien lumouksen läpi.

Kirja on toiminnantäytteinen, ei liian klisee alkuasemasta huolimatta, juonenkäänteet on tarkkaan harkittuja ja yllättäviä. Low-fantasy-tyyli tekee sarjasta ehkä tavanomaisen - nykyään kaikki kirjat mitä luen tuntuvat sijoittavan jotain yliluonnollista ihmisten maailman rinnalle - mutta itse pidän sarjasta melko paljon. Clare on yhdistänyt hienolla tavalla raamatun -nefilithän on siellä ainakin mainittu-, yliluonnolliset olennot -tehden niistä vähän omannäköisiään- ja nykypäivän maailman -jättäen ihmisille laitteita, joista Varjometsästäjät eivät ole koskaan kuullutkaan (esimerkiksi televisio tuntuu olevan tällainen).

Kyseisen sarjan olen lukenut joskus aiemminkin, ja suosittelen ihan mielelläni. Hyvin kirjoitettua tekstiä, eikä muistaakseni tylsiä hetkiä sarjan aikana juuri ole. Juonikuviot muuttuvat, hahmot kasvavat ja tarina elää koko ajan. Sarjasta on käsittääkseni tekeillä elokuvakin, ja jos/kun se joskus ilmestyy, aion mennä sen katsomaan ilman muuta. Eli, sarja on mielestäni ehdottomasti lukemisen arvoinen, vähän kevyempi ja hupaisa, sopivasti huumoria yms.
-'n

Ei kommentteja: