22.7.2012

Riordan, Rick: The Kane chronicles

Puoliväli haasteesta saavutettu, viisikymmentä kirjaa vielä jäljellä. Puolivälin kirja sai kunnian olla Rick Riordanin The Serpent's shadow. 

Riordania olen aiemminkin hehkuttanut Percy Jacksoneiden muodossa, ja olen Kane-Chroniclestakin maininnut muistaakseni jonkun hehkutuksen loppupuolella. The Serpent's shadow on sarjan kolmas osa, ja saa nähdä, jääkö se viimeiseksi, kirja antoi ymmärtää mahdollisuudesta sarjan loppumiseen, mutta myös sarjan jatkoon, enkä jaksa nyt googletella ja etsiskellä faktoja. Kirjasta jäi odottava fiilis tavallaan. Se olisi voinut ihan hyvin päättää koko sarjan, mutta jätti sopivalla tavalla tiettyjä lankoja löyhiksi, jotta siihen voisi vielä liittää jatkoa.. En tiedä, paha sanoa.

Kane-Chroniclesta ajattelin kertoa yleisesti, sillä en itse kauheasti välitä loppupään osien esittelystä (ainakaan ennen alkupäätä..) Eli, sarja kertoo Carter ja Sadie Kane'sta, sisaruksista, joista toinen, Carter, on kasvanut arkeologi-isän kanssa kotikoulussa kierrellen eri maissa ja erilaisilla arkeologisilla kaivoksilla, ja toinen, Sadie, asuu isovanhempiensa luona Lontoossa ja viettää tavallista teinitytön elämää. Kaikki kuitenkin muuttuu sarjan ensimmäisessä osassa, kun sisarusten isä, Julius (joka on siis erittäin kuuluisa Egypto- ja arkeologi) katoaa British museumissa, kun vahingossa pirstoo Rosettan kiven ja vapauttaa lauman egyptiläisiä jumalia, ja pian sisarusten on estettävä maailmanloppu jos toinenkin...

Sarjan osat ovat siis The red pyramid (suom. punainen pyramidi) The throne of fire (suom. liekehtivä valtaistuin) ja The serpent's shadow (ei vielä suomennettu). Kaikki sarjan osat ovat enemmän tai vähemmän loistavia, ja niiden maailma tempaa hetkessä mukaansa. Kerronta on jälleen kerran aivan ihastuttavaa: Carter ja Sadie ovat äänittäneet tarinansa (ja saamme siis lukea sen vain, koska sisarukset ovat uskaltautuneet antamaan Riordanille kallisarvoisen äänitteensä, jotta hän voi muuttaa sen kirjoitettuun muotoon) ja kertovat vuorotellen tapahtumista. Ja koska äänessä ovat sisarukset, voidaan nauttia ah-niin ihanasta sisarusrakkaudesta tarinassa, sillä eihän isoveli-pikkusisko -asetelma voi olla luomatta välillä kiistoja.. 

Jotkut saattaisivat kritisoida Kane-kirjoja liiasta samankaltaisuudesta Riordanin aiempiin Percy Jacksoneihin, mutta mielestäni molemmat sarjat ovat loistavia ja kaikkein tärkeintä - erilaisia. Toki, ne muistuttavat toisiaan vaikeine ihmissuhdekaavioineen ja mutkikkaine juonenkäänteineen - mihin kirjailija tyylistään pääsisi - ja perustuvathan molemmat sarjat mytologioiden modernisointiin - tosin täysin erilaisten mytologioiden, egyptiläisen ja kreikkalaisen(+roomalaisen heroes of Olympus-sarjassa), mutta vaikuttavalla tavalla kuitenkin modernisoitu omanlaisikseen maailmoikseen. Kun pohtii, Riordan on oikeastaan kääntänyt osan Percyissään käyttämistään asioistaan ylösalaisin, mutta niitä saatte itse etsiskellä kirjoissa.. 

Ilmanmuuta lukekaa, jos ette ole vielä lukeneet, ihmiset hyvät! Riordan on käsittämättömän ihastuttavia tarinoita luova kirjailija, rakastan hänen kirjojaan ainakin yhtä paljon kuin LotR'ja ja Pottereita... Ja minähän olen tunnetusti Tolkienholisti ja Rowling-fani... (kuin myös Riordan tuntuu olevan jumalani, hehkutuksesta päätellen ainakin..)
-'n

Ei kommentteja: