1.12.2012

Groom, Winston: Forrest Gump

Winston Groomin Forrest Gump lienee monelle tuttu (tai ainakin joskus kuullut ko. herrasta) elokuvasta Forrest Gump. Omaan silmääni osui kirja samalla nimellä porukoiden kirjahyllyssä, ja päätin napata sen luettavaksi, ja olin melkoisen yllättynyt: kirja oli huomattavasti leffaa laajempi (no tietenkin) ja leffassa oli joitain kohtauksia muutettu (kuinkas muuten?)

Forrestin tarina kerrottiin minämuodossa, ja koska puhujana oli Forrest, 'idiootti syntymästä asti', kieli oli sen mukaista: virheitä, sanoja sekaisin, ties mitä. Eli, en suosittele kielioppinatseille (jollainen itsekin aina välillä olen..). Tekstin tyyli sopi kyllä kertojalle loistavasti, mutta lukeminen kävi välillä vähän raskaammaksi virheiden takia, vaikkei niitä ollutkaan millään tavalla liikaa.

Spoilers!

Leffassahan Forrestin tarina menee käytännössä koulusta yliopistoon pelaamaan jalkapalloa, jossain vaiheessa juostaan kuin mikäkin, käydään sotimassa, saadaan kunniamitalli, perustetaan katkarapubisnes ja lopulta päädytään varakkaaksi henkilöksi, joka on menossa tapaamaan koko elämän aikaista ihastustaan, jonka kanssa on enemmän ja vähemmän seurustellut, ja tapaa poikansa.

Kirja on huomattavasti laajempi, yksityiskohtaisempi, ja huomattavasti mielenkiintoisempi. Forrestin elämään mahtuu muunmuassa avaruusmatka orangin kanssa, leffatähteilyä, shakkiturnauksia ja kädenvääntöä, bändissä soittamista ja ihmissyöjäheimon tapaaminen viidakossa. Tarina etenee nopeasti asiasta toiseen, tylsiä hetkiä ei juuri tule. Forrestia taidettiin yrittää jopa USA:n kongressiin.

Spoilers end!

Yleisilmeeltään kirja oli mukaansatempaava ja miellekäs, erilainen tuttavuus. Risuja en oikeastaan anna kuin kielestä, vaikka se sopikin kirjan tyyliin, joten tavallaan sen voisi laskea myös ruusuiksi. Suosittelisin kirjaa ehkä lukioikäisistä vanhemmille, jotka eivät pelästy tekstissä piileviä virheitä, ja koska kirjan tapahtumat ovat välillä dramaattisia, nuoremmille kirja ei välttämättä sovi.

2 kommenttia:

Jami kirjoitti...

Minä kuulun juurikin näihin kielipoliiseihin jotka kirkuvat kauhusta jo slangia nähdessään :D Se harmittaa, koska lukukokemus häiriintyy helposti kielen takia ja moni kirja jää kokonaan lukematta ihan vain siksi että tiedän kielen niin "radikaaliksi" etten viitsi edes yrittää. Forrest Gump näin muunmuassa...

'n kirjoitti...

Jami, samoin käy yleensä täälläkin.. Muutaman kerran meinasin heittää kirjan seinään, mutta en osaa jättää mitään keskenkään, niin piti kahlata läpi.