25.8.2012

Dibben, Damian: Myrsky nousee

Damian Dibbenin esikoisromaani Myrsky nousee on Historian vartijat - sarjan avausosa. Lontoossa elävä poika kokee elämänsä järkytyksen, kun hänet kaapataan matkalla koulusta kotiin, mutta pian selviää, etteivät kaapparit halua pahaa, päinvastoin, he haluavat auttaa Jakea löytämään historiaan kadonneet vanhempansa, jotka  työskentelivät nuorempina samalle järjestölle mille kaapparitkin työskentelevät, Historian vartijoille, jotka matkaavat historian eri aikakausille estämään pahiksia tuhoamasta tunnettua historiaa.

Tästä alkaa nopeasti etenevä tapahtumaketju, jossa hahmoja tavataan ripeään tahtiin ja tapahtumat käyvät vähän vaarallisiksikin. Jake lähtee muutaman muun teini-ikäisen kanssa historiaan, renessanssiajan Venetsiaan ja Saksaan, joissa he yrittävät löytää Jaken vanhemmat, ja törmäävät matkallaan ongelmiin, esimerkiksi pahikseen, joka haluaa pyyhkiä renessanssin ajan historiasta kokonaan..

Kirja ei iskenyt. Huumoria oli paljon, muttei mitenkään erityisen hyvällä tavalla käytettynä. Hahmot olivat enemmän tai vähemmän ärsyttäviä, esimerkiksi eräs päähenkilöistä, teini-ikäinen poika hänkin, ajatteli kovasti vain ulkonäköään ja vaatetustaan, ja eikä siinä mitään, mutta liika on liikaa. Päähenkilö Jake rakastuu päätäpahkaa yhteen päähenkilöistä, ainoaan 'jengin' tyttöön, Topaziin, ja suunnilleen kuolaa tämän perään heti ensisilmäyksestä. Lisäksi minua ärsytti hirveästi kirjan 'teinimäisyys', melkein kaikki henkilöt olivat nuoria, muutamaa poikkeusta lukuunottamatta..

Kerronta ei ollut kaikkein onnistuneinta, jotenkaan ei tarpeeksi jouhevaa vaan tönkönpuoleista, taustoille, tunnelmille ja tiloille ei ollut tarpeeksi aikaa, kun koko ajan mentiin niin sanotusti pää kolmantena jalkana kauhealla kiireellä eteenpäin. Kielellisesti tökki myös jatkuva sanojen toistaminen, tuntui, että kaikki adjektiivit olivat aina vain samoja (pitäisiköhän tästä haukkua suomentaja vai kirjailija, paha sanoa, kun ei alkuperäiskielistä ole lukenut) ja muutenkin omituisia ilmaisuja.. Lisäksi juoni oli osittain ennalta-arvattava ja kliseinenkin..

Kirja lienee mielenkiintoinen ehkä vähän itseäni nuoremmille, kohderyhmäksi ehkä arpoisin 10-14 vuotiaat.. Itse en koe olevani ainakaan kohderyhmää, lienenkö liian kriittinen ulkoisille piirteille, esimerkiksi kielelle ja liian urautunut tiettyihin käsityksiini, esimerkiksi kirjoihin ei vain sovi noin hienohelmaisia poikia kuin kirjan yksi päähenkilöistä (jonka nimen jo tyystin unohdin). Oli siellä muutama ihan onnistunutkin hahmo, mutta ei kiitos.
-'n

Ei kommentteja: